Hem » yttorr hud – vad är det och hur fixar du det?

yttorr hud – vad är det och hur fixar du det?

Fick lite frågor om yttorr hud i kommentarerna av Alma, så tänkte passa på att utveckla det till ett blogginlägg. Ett jättelångt blogginlägg om vad yttorr hud är,och hur en råder bot på det. Produkttips kommer i ett framtida inlägg!

Yttorr hud vs torr hud

Det ena är ett hudtillstånd och det andra är en hudtyp. Torr hud kan vara yttorr, fet hud kan vara yttorr och blandhy kan vara (och är oftast!) yttorr. Förvirrande eller hur?

Skillnaden ligger främst i att torr hud har en brist på fett och producerar inte tillräckligt mycket olja själv för att mjukgöra och återfetta. Yttorr hud däremot saknar fukt, vilket är ett tillfälligt tillstånd som går att råda bot på genom att arbeta upp fuktnivån i huden.

Huden blir oftast yttorr på grund av yttre faktorer – som till exempel torr luft på jobbet eller väderleksförändringar. Eller att en torkar ut ansiktet med alldeles för starka produkter.

När en är yttorr kan huden dessutom balla ur och försöka kompencera genom att överproducera olja vilket leder till flottfest deluxe. Yttorr hud är dessutom så desperat för fukt att den brukar suga åt sig av fukten i din foundation eller BB-cream så att det ser torrt och pudrigt ut. Denna goa kombination brukar leda till kakfest när en försöker bättra på sminket.

En kan också upplevas som extra känslig i huden när den är yttorr och lättare reagera på produkter med mycket parfym eller aktiva ingredienser.

Hur rår du på det?

När en är yttorr är det viktigaste att se till att huden:

 1. ej torkas ut ytterligare.
 2. exfolieras regelbundet för att huden ska kunna ta till sig fukt.
 3. återfuktas riktigt jävla rejält.

För att undvika att huden torkas ut ytterligare är det bra att skippa starka löddrande rengöringar och att blaska för hett vatten på ditt ansikte. Testa istället en rengöring i form av en mild gel, kräm, olja eller balm och ta sedan bort den med en frottétvättlapp blött i ljummet-varmt vatten. Titta även efter produkter i din rutin som innehåller mycket uttorkande alkohol (kolla efter alcohol denat/denatured alcohol och SD alcohol högt upp i INCI, du kan läsa mer om just bra/dåliga typer av alkohol i hudvård här). Speciellt old school toners/ansiktsvatten har en tendens att innehålla mycket alkohol för att framkalla den där härligt stramande känslan (🙃) som lurar folk att tro att porerna minskar (spoiler alert: de gör de inte).

OBS! Vissa produkter behöver alkohol i för att stabilisera formulan mm, men det är skillnad på en välformulerad produkt där alkohol agerar support till de andra lagspelarna och en som lika gärna kunde vara T-Röd (en bra tumregel är att kolla lite på hur produkten marknadsförs – skryter den med uppstramande, porförminskande egenskaper och/eller den ger flashbacks till tonårens Clearasilmissbruk så backa långsamt därifrån).

Exfoliera mera! Detta är både bra mot torrfnaset som kan uppstå och för att ta bort döda hudceller som ligger och blockar huden från att ta till sig de produkter du lägger på sen. Yttorr hud har dessutom (i min erfarenhet) jättelätt för att bli tilltäppt och “småknottrig” just pga kombinationen överkompensera med oljeproduktionen+döda hudceller som täpper igen, så då är ju exfoliering extra bra. Jag rekommenderar framförallt kemisk exfoliering (dvs syror/enzymer istället för korn, aka mekanisk exfoliering), men viktigast är att du använder något som passar dig, din hud och din plånbok.

Hur tokhyllad BHA än är skulle jag nog inte rekommendera just det till tilltäppt yttorr hud för att jag upplever det som mer uttorkande än tex AHA och enzympeeling.

Sist men inte minst: ÅTERFUKTA TILLS FAN TAR DIG. Det är superviktigt att verkligen verkligen fuktbomba huden pga när du är uttorkad i huden så ligger fuktnivån så långt under normalt att “den dagliga påfyllningen” som lite hudkräm och något serum tillför inte räcker till. Utan du måste smörja mer och oftare. Tänk typ ta av smink och SPF direkt så fort du är hemma för dagen, återfukta, låt sjunka in och sen återfukta några gånger till innan du går och lägger dig.

När min hud var som värst så bestod min kvällsrutin av flera lager fukt. Använde återfuktande serum, följt av en superåterfuktande hudkräm som las på i omgångar (dvs så fort det absorberats ordentligt så körde jag en vända till). Detta fuktmaraton avslutades ofta med en go nattmask för att verkligen seal the deal.

Väder och inomhusklimat kan en ju inte göra så mycket för att påverka, men i och med att stark sol, kalla vindar och torr luft är ena riktiga fukttjuvar så det är viktigt att skydda sig ändå. Då är layering med occlusiver som avslut en bra idé. Det innebär kort att du avslutar din rutin med en fetare kräm som då håller inne fukten du så hårt kämpat med att trycka in i lelle ansiktet. Viktigast är att de är feta, men speciellt på vintern så får de gärna vara vattenfria (pga vattnet fryser annars i fejset på dig och ja, det är ju inte bra because of reasons). Little Miss Consumer har skrivit klokt om layering här. 

10 comments

 1. Karin says:

  SCHUUUKKKTTT bra och tydligt och informativt inlägg! 10/10 räkmackor i betyg! Fick även hemska flashbacks från när jag använde cliniques jävla ansiktsvatten som är snudd på bara alkohol. Hemskt

 2. Alma says:

  EMILIE DIN STJÄRNA. kul grej: gick in på din blogg idag för att försöka söka mig tillbaks till inlägget om vilka produkter du tipsade mig om senast för min yttorra hy – så är detta inlägg det första jag ser!!!!
  <3 du e bäst på informativa texter om hud och hudvård TACK igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.