Hem » min guide till the ordinary

min guide till the ordinary

The Ordinary serum och hudvård

Har fått en del frågor om budgetvänliga hudvårdsmärket The Ordinary i favoritgruppen Beauty and bullshit på Facebook och tänkte sammanställa lite tankar och lista mina favoritprodukter från märket.

När en hör talas om märket The Ordinary är den första reaktionen oftast i stil med “MEN HUR KAN DET VARA SÅ BILLIGT!?”.

Svaret är tvådelat: dels sparar de pengar på förpackningsdesign och marknadsföring och dels har de prissatt alla produkterna med samma standardmarginalprocent (vilket gör att de produkter som har dyrare produktions-/ingredienskostnad blir billigare, eftersom att de tar igen den vinstmarginalen på produkter som är billigare att tillverka). Du kan läsa en kort intervju med grundaren Brandon Truaxe på Caroline Hirons blogg där han utvecklar detta och förklarar filosofin bakom märket.

“Brands, big and small, continue to disguise commodity innovation for ingenuity through creative use of packaging, communication and pricing.” 
– Brandon Truaxe, grundare till Deciem om varför de startade varumärket The Ordinary

Jag gillar märket pga de levererar kvalitetsprodukter med erkända aktiva ingredienser till en löjligt billig peng, vilket gör att bra hudvård kan bli tillgängligt för alla. Produkterna ligger på mellan 4-15 euro och de levererar fraktfritt när du beställer för över 25 euro.

Märket är dessutom cruelty free och många av produkterna är helt veganska. Och Deciem som äger The Ordinary verkar vara ett företag som värderar diversity av deras employees page att döma. Och som vi alla vet – ett företag där representation är viktigt är ett företag som är mindre likely att sätta foten i mun och leverera oigenomtänkta reklamkampanjer.

I mitt badrumsskåp just nu

Niacinamide 10% + Zinc 1% (ca 67 kr)

Detta är helt klart min favoritprodukt från The Ordinary. Niacinamide (eller nikotinamid som det heter på svenska) och dess positiva egenskaper kan du läsa mer om här. Jag har använt den i cirka 4-6 veckor och märker verkligen skillnad på hur snabbt finnar läker och hur mycket jämnare min hudtextur och hudton är (mindre rodnad etc). Använder den i kombination med min favoritessence från Lumene som innehåller C-vitamin och hyaluronsyra och får ett sjujävla glow! Just nikotinamid och C-vitamin är vanligtvis inte kompisar, men just den typen av C-vitamin som finns i Lumene-essencen (dvs Ascorbyl Glucoside, som är en stabilare form av C-vitamin) går att kombinera med Niacinamide-serumet. Detta serum kan användas morgon och kväll innan hudkräm (vet att många i b&b gillar att blanda ut den med annat serum eller fuktkräm). Själv kör jag den på morgonen efter Lumene-essencen och innan fuktkräm.

Hyaluronic Acid 2% + B5 (ca 67 kr)

Detta är ett hyaluronsyraserum, perfekt för en fuktboost och för att plumpa huden så den upplevs som jämnare och gosigare. Hyaluronsyra är fuktbindande men om en är yttorr/fuktfattig är det mycket viktigt att en tillför mycket fukt ovanpå serumet annars har den inget att binda sig till. Just det här serumet innehåller olika varianter av hyaluronsyra med olika molekylstorlekar, precis som dyrare syskonprodukterna Hyalamide Booster Low-Molecular HA (ca 216 kr) och NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex (ca 295 kr) för att öka chansen att hyaluronsyran ska kunna tränga ner i huden och inte bara ligga på ytan. Som stödhjul har den vitamin B5 som också sägs balansera fuktnivåerna i huden. Jag plockar fram denna när min hud är uttorkad och varvar den med rikligt återfuktande krämer, masker och mists för att ge ansiktet en riktig fuktmacka.

Lactic Acid 5% + HA 2% (ca 64 sek) och Lactic Acid 10% + HA 2% (ca 67 kr)

Laktassyra är den AHA-syra som mest rekommenderas för känslig hud, då den irriterar mindre än glykolsyra och mandelsyra som är två andra populära AHA-syror (själv älskar jag glykolsyra och är livrädd för mandelsyra pga så stark).  AHA-syror funkar så att de löser upp “limmet” som håller fast döda hudceller, vilket minskar tilltäppta porer och gör att huden bättre kan ta åt sig av de serum och krämer du lägger på efter. Laktassyra är dessutom en humektant, dvs ett ämne som hjälper till att återfukta och bevara fukt i huden. Känslig hy, nybörjare och de som hellre exfolierar ofta än starkt rekommenderar jag 5%-aren för. Ska helst användas kvällstid pga risk för solskador och använd alltid alltid SPF när du exfolierar med syror. Onödigt att den nya fräscha hud du jobbat så hårt för blir solskadad liksom!

Advanced Retinoid 2% (ca 96 kr)

Detta är ett retinol/retinoid-serum som utlovar två sorters a-vitamin action. Dels innehåller den en Hydroxypinacolone Retinoate-lösning som är en ester av retinolsyra och sägs vara bättre/mer effektiv än retinol, retinyl palmitate och andra icke-receptbelagda retinoider. Och dels innehåller den en inkapslad form av ren retinol som främjar effekten av ovan.  TL;DR – den utlovar att vara både mer effektiv och mildare än andra icke-receptbelagda retinolprodukter.  Jag har inte hunnit testa den ännu pga vill använda upp min Luna-olja först, men det låter definitivt som ett bra retinolalternativ för känsligare hud. Återkommer med recension så fort jag hunnit testa den!

Annat jag vill ha från märket

Natural Moisturising Factors + HA (ca 57 kr)

Natural Moisturising Factors (NMF) är ett samlingsbegrepp som inkluderar aminosyror, fettsyror, hyaluronsyra, glycerin, oljor, sackarider, lipider, ceramider och annat göttigt som huden gillar. Kort och gott är em NMF ett ämne som liknar de fuktbevarande/återfuktande substanserna som återfinns i en frisk balanserad hud. Du kan läsa mer om NMF här. Jag är nyfiken på denna för att den lovar återfuktning i ett ickeflottigt krämformat.

100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil (ca 96 kr) och 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil (ca 67 kr)

Rose Hip Seed Oil (aka nyponfröolja på svenska) är grym för acnebenägen hud då den innehåller mycket linoleic acid och provitamin-A. En hud med för lite linoleic acid har lättare för tilltäppta porer då det gör att talgen blir kletigare och tjockare. Arganolja däremot är super mot torr, “mogen”,  hud och torra hår och innehåller vitamin E. Jag och mitt lilla fejs gillar oljor, och min plånbok gillar prisvärda kvalitétsoljor så dessa två är jag jättepepp på.

En kort guide till fettsyror:

 • Oleic acid = Tjockare, “fetare” olja. Super för mogen hud och ärrläkning.
 • Linoleic acid = Tunnare i konsistensen. Anti-inflammatorisk, anti-acne
 • 50/50 = Godis för huden. Speciellt bra för “normal” balanserad hud.

Mer om fettsyror och hur en hittar rätt olja

Azelaic Acid Suspension 10%

Denna är jag jättenyfiken på efter att ha läst en del positiva grejer om just azelainsyra, Paula Begoun ratear den som BEST i sin ingredient dictionary. Azelainsyra är antiinflammatoriskt, jämnar ut hudtexturen och funkar bra mot flagnande hud. Det används ofta för att behandla både acne och rosacea. Denna kräm-gel innehåller en 10% lösning av azelainsyra. The Ordinary rekommenderar den för alla hudtyper. Som med alla syror bör en använda SPF dagtid.

8 comments

 1. Emelie says:

  Jag är också supernyfiken på Azelaic Acid Suspension, har lite hormonfinnar och torr hy. Men kommer inte underfund med hur den ska användas? Efter serum men innan fuktkräm? Jag gissar att den inte är tillräckligt återfuktande för oss torrisar…

  Jag väntar leverans av NMF-krämen samt deras primer, ska bli galet spännande att testa. Har Niacinamide som jag nyss börjat använda och den lugnade genast ner mina breakouts.

  • Emilie says:

   Ja, det är jag också lite fundersam på. Tänker efter serum, vänta lite och fyll på med fuktkräm? Är ju inte ovan vid att behöva jobba med lager av fuktkräm direkt.

   NMF-krämen fanns inte sist jag beställde. Berätta vad du tycker sen!

 2. Amanda says:

  Ber om ursäkt i förhand för en lång text.
  Okej, jag har beställt Niacinamide-serumet så det kommer komma till mig om några dagar, är otroligt taggad på att se vad det kan göra med min hy!!!
  MEN skulle behöva hjälp hur jag ska göra för att inte bli torr av den! Hoppas du orkar/vill hjälpa mig med detta!
  Jag har känslig hy, lätt till rodnad, en del ytliga ärr från finnar samt är rätt torr (framförallt lätt att bli yttorr). Just nu använder jag garniers micellära vatten, en toner från Emma s, fuktserum från Emma S samt hennes dag och nattkräm för känslig och torr hy. Använder Emma S enzyme peeling en gång i veckan, Avene cold cream vi behov och har även införskaffat kicks fuktmask. NU till min fråga, mitt serum börjar ta slut och vill testa något nytt. Har sökt sönder i beauty and bullshit gruppen men är bara mer förvirrad nu haha… Är beredd att lägga max 250 spänn på ett nytt serum (gärna under det). Har du något/några förslag? Har själv funderat på kronans fuktserum, jojobaolja, arganolja, lumene essence c vitamin men har ingen aning om något av dem är bra för mig. Hoppas du vill och kan bidra med någon tanke och tips haha
  Mvh en mycket förvirrad tjej.
  Ha en fin kväll!

  • Emilie says:

   Hej! Ursäkta sent svar! En sådan lång och fin kommentar kräver ett omtänksamt svar så har tagit lite tid. :)
   Jag brukar blanda mitt Niacinamideserum med Kronans fuktserum. Tycker inte jag nödvändigtvis blir torr av Nian men den stramar till lite när den torkat så att blanda den med Kronans funkar bra för mig (så klart olika för alla). Så tycker definitivt du kan börja med Kronans. Det är ingen jätteinvestering och det är ett ganska “enkelt” serum så svårt att gå fel med det. Lite jojobaolja innan nattkrämen på kvällarna som komplement skulle jag nog satsa på också.

   Är ett fan av Lumene vitamin c essenseen, och tycker den funkar bra tillsammans med niacinamiden (kör den innan nian), men den är ju inte dunderåterfuktande. Kanske något att testa till sommaren dock!

   <3 <3 <3

   • Alma says:

    går det alltså att kombinera kronans fuktserum med niacinamiden?? har inte vågat pga hört så mkt om att c-vitamin tar ut effekten av nia typ? kram!

    • Emilie says:

     Njae, det skulle jag nog inte göra. Tror det är askorbinsyra (l-ascorbic acid) som står för C-vitaminen i Kronans, vilket är den som reagerar med niacinamid (inte på något farligt frätande sätt, men en kan uppleva en hastig och övergående rodnad, plus att de tar ut effekten på varandra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.