Hem » heteronormen i skönhetsvärlden

heteronormen i skönhetsvärlden

Nedan följer en redigerad re-post av ett inlägg om heteronormen i beautyvärlden från en gammal nedlagd blogg. Återvinna är gött! 

En sak jag stör mig på när det kommer till skriverier och annat innehåll på ämnet skönhet, både i bloggar och glossiga magasin, är den självklara heteronormativiteten som genomsyrar språket.

Det handlar så ofta om läppstift som din karl inte kommer få på skjortkragen och produkter som din kille också kan få nytta av. Eller vilka skönhetsprodukter som man önska sig av sin pojkvän på alla hjärtans dag. Eller så är det lite casual skämt om stackars pojkvänner som måste köa på Sephora för att köpa en limited edition-palett till flickvännen i julklapp.  Eller så handlar det om subtila första dejten-sminkningar, så man inte skrämmer sin potentiella drömman med för mycket eyeliner. För att inte tala om alla artiklar som listar X antal trender som killar hatar. 🙃

Det är så himla löjligt och jag blir lite trött på det av mer än en anledning. För det första så förutsätter det (och förstärker att) män är och bör vara livrädda för att ha att göra med feminint kodade grejer (mysigt med machokultur lol). För det andra så förutsätter det att allt en kvinnokodad person gör i smink och fix-väg är till för att attrahera män.

Men framförallt så stör det mig eftersom att det förutsätter att alla skönhetsintresserade kvinnor och kvinnokodade personer har en pojkvän eller letar efter en. Att alla gäris och ickebinäris som gillar smink identifierar som heterosexuella.

Jag är singel, bi och väldigt osugen på att dejta snubbar just nu liksom, snälla sluta köra upp det hela i mitt fejs när jag bara vill läsa om ögonskuggor och AHA-syror, tack!

Det kan tyckas som en ganska liten grej i det stora hela, men varje gång jag läser en artikel eller ett blogginlägg eller kollar på en YouTube-video om skönhet och den där pojkväns-piken dyker upp så är det en påminnelse om att jag inte tillhör den självklara massan. Det räcker med ett litet ord och något jag annars finner väldigt mycket glädje och eskapism i blir till något uteslutande. Och jag är garanterat inte den enda.

heteronormen - so over it

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.