Hem » collect & bottle: gör din egen parfym

collect & bottle: gör din egen parfym

bild på mig och två vänner hos parfymmakaren Collect & Bottle.
Yours truly, tillsammans med Zarah och Ellen hos Collect & Bottle

Igår var jag med två av mina bästa vänner på Collect & Bottle där vi tillsammans med parfymören Tomas Hempel och hans assistent Andrea fick göra våra egna parfymer.

Iklädda vita rockar satte vi oss ner vid bordet och fick först berätta om våra önskemål och tankar, om vi hade någon idé om vad det var för doft vi ville skapa.

Jag ville göra en lite nostalgisk men hoppfull doft som hyllning till den stadsdel jag bott i i snart åtta år och i sommar kommer att flytta ifrån, nämligen Röda Bergen i Vasastan i Stockholm. Jag ville att den skulle lukta som våren där, med syren och vårblommor i vinden, regnfuktig mark och ny grönska, som Earl Grey-teet jag alltid dricker och jasmin (pga älskar jasmin).

Parfymskapandet hos Collect & Bottle börjar med en genomgång av dofterna och betygsättning
10 poäng till Ravenclaw om du kan dechiffrera min handstil

Sedan fick vi lukta på 48 olika doftämnen, både syntetiska och naturligt framställda, som var uppdelade i toppnoter, hjärtnoter och basnoter. På ett papper skrev vi ner kommentarer och betygsatte de olika dofterna.

Som parfymentusiast så var det riktigt kul att få lukta på isolerade doftämnen, sådana som en annars bara fått känna på i kombination med andra dofter. Civet till exempel luktar badhus och frän medicinandedräkt i outspädd form (men återfinns i flera populära dofter, som Shalimar och Chanel no 5). Ionone, en syntetisk ingrediens, luktar exakt som gräddkola – den där lite för söta sorten i brandgula papper som brukar finnas bland lösgodiset. Labdanum luktar väldigt boozy. Lite konjak kanske.

Vissa dofter väckte minnen – kardemumman fick mig att tänka på mormor som alltid malde hel kardemumma i en mortel till bullarna. Den syntetiska fruktkomponenten luktade lågstadiet och DATE-parfym. Calone (ännu en syntet) som är en aquatisk doft fick mig att tänka på perioden i mellanstadiet-högstadiet där jag försökte passa in och hade någon blaskig fräsh Ralph Lauren doft som jag inte gillade och till slut slängde trots att den var nästintill full pga fick ångest av att stirra på flaskan och allt den representerade (once a weirdo, always a weirdo oavsett hur en doftar eller klär sig!).

doftämnena cardamom, geranium och green flower hos collect & bottle
Några av komponenterna i min parfym

När vi hade gått igenom alla dofter fick vi sätta oss med Tomas eller Andrea och prata igenom våra favoriter. Vi fick tips och råd, men fick i slutändan bestämma själva och det märktes att de verkligen försökte att inte “leda” en åt ett visst håll utan att det var helt och hållet ens egen kreation. När jag bestämt vilka noter som skulle vara med och vilka som skulle vara mer eller mindre framträdande så översattes det till ett recept. Själva parfymen fick vi blanda till själva med hjälp av pipetter och en våg som var mer överkänslig än en vit cis-mans ego.

Ellen tillsätter hjärtnoterna i min parfym
En väldigt koncentrerad Ellen tillsätter hjärtnoterna i min parfym.

När alla doftämnen var på plats så tillsattes alkohol innan parfymen hälldes över i en liten flaska med färdigtryckt etikett. Fick provdofta resultatet på en liten sticka och blev mycket nöjd! Nu måste parfymen dock få vila ett par veckor och mogna innan den landat där den ska. Återkommer med en recension då!

Toppnoter:

Bergamott
Galbanum
Rabarber
Viol

Hjärtnoter:

Cardamom
Green flower
Hedione
Jasmine
Orange blossom

Basnoter:

Ambroxan
Iso E Super
Musk
Oakmoss
Sandalwood
Vetiver

6 comments

 1. Saffron says:

  Åååååaahhh vill verkligen testa det här stället! Såg ett reportage på UR (tror jag?) för ett tag sen och det verkar så roligt. Skulle nog ha läder, viol och ozon i min.

 2. Alma says:

  heej! du som kan typ allt om hudvård! vill du hjälpa en yttorr glansig med stora porer i djungeln?
  Har kört kronans fuktserum + emma s moisturising day cream ett halvår nu vilket har funkat okej, men tycker jag blir så HIMMELA glansig nu när sommaren kommer (rengjort med acos rengöring för normal hy innan, bytt till dermalogica special cleanser nu).
  VAD ska jag har för dagkräm (+ eventuellt serum) för att bli av med min himla glansighet och gärna minska mina himla porer…
  Googlat runt flera dagar men får inget bra svar någonstans, please help me<3<3

  • Emilie says:

   När en är yttorr är det viktigaste att se till att huden 1) ej torkas ut ytterligare (torra kalla inomhusmiljöer, uttorkande rengöring och att tvätta ansiktet med för varmt vatten bidrar) 2) exfolieras regelbundet för att huden ska kunna ta till sig fukt och 3) att verkligen verkligen fuktbomba huden pga när en är uttorkad i huden så ligger fuktnivån så långt under normalt – då räcker det liksom inte med “den dagliga påfyllningen” som lite hudkräm och något serum tillför utan en måste smörja både mer och oftare. Tänk typ ta av smink och SPF direkt efter jobbet, återfukta, låta sjunka in och sen återfukta några flera gånger innan en går och lägger sig.

   För hudkräm tänker jag att Bliss Drench n Quench kan vara bra. Den var en livräddare för mig när jag var som torrast. Serumet kan vara i princip vilket som helst med mycket hyaluronsyra och glycerin och annat gottigt i. Sen kan du ju komplettera med en olja som rose hip oil, jojoba eller squalane, den tillför ingen fukt utan enbart fett, men det kan hjälpa till att balansera oljeproduktionen när du fått upp fuktnivåerna. The Ordinary har bra alternativ för både serum och olja. Deras Niacinamide+Zinc serum förbättrar synliga porer och hudens textur något men kan torka ut lite, så kanske skulle introducera den när du fått lite bukt på själva yttorrheten. Exfoliering är lite knepigare under sommaren, men så länge du är noga med solkräm så är en svag syra 1-2 kvällar i veckan (tajma så det aldrig är precis innan du vet att du kommer spendera mycket tid i solen). The Ordinarys Lactic Acid 5% kan vara ett alternativ.

   Bonustips: SAMPAR So Much to Dew är en grym fuktmask för extra fukt nattetid, en återfuktande mist kan vara bra att ha i väskan under varma dagar (dock ej en med bara vatten i, tycker vatten kan vara lite uttorkande i sig om det inte kombineras med fuktbindande ingredienser!) och att embracea glansigheten på sommaren med krämrouger och krämhighlight. <3 <3

   • Alma says:

    wow TACK, så fint att du tar dig tid att svara<3
    ska abso kolla in bliss drench n quench!
    förutom yttorrheten så upplever jag ju mig snarare fet i huden, ska jag ändå trycka på med massa fett (känns så klibbigt när jag redan känner mig klibbig nu när sommaren kommer). Fick hem ett test Clinique dramatically different moisturizing gel, Clinique moisture surge intense samt La roche posay hydreane legera från åhléns – vad säger du om dem?
    Kram tack du äger<3

    • Emilie says:

     En blir oftast fet och flottig i huden när en är yttorr. Huden går bananas och överproducerar sebum (hudens egna olja). När du fått till en balans kommer det ordna sig! En ska inte vara rädd för lite olja även om känner sig som flottdrottning nr 1 liksom, oljor som squalane och jojoba är väldigt lika hudens naturliga sebum och kan hjälpa till att balansera upp en hud som ha en överaktiv sebumproduktion. Så typiskt bra grej att kombinera med fukt.

     Clinique Moisture Surge är bra. Typ allt i den serien är guld. Ej ett fan av Dramatically Different MG och ej testat den från LRP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.